13 Aralık 2013 Cuma

DDR4 Ramler

DDR4 RAM

  Hepimizin bildiği gibi ddr4 ramler 2011-2012 senelerinde duyurulmuştu.Çoğu söylentiye göre bu ddr4 ramler bu sene çıkacakmış ama bunlar büyük ihtimal yanlış çünkü son hazırlıkların düşünüldüğünden daha uzun süreceği bekleniyor.Peki ddr4 ram nedir ne faydaları olacak ona bakalım.

Teknik özelliklerine girersek 

  • Voltaj olarak ddr3 ram ile aralarında %20 fark olacak (1.5v-1.2v)
  • Mhz hızları %100'e varan bir artış sağlanacak(1066Mhz-2133Mhz)
  • Bellek yoğunluğu olarak %300'e varan artışlar gözlemlenecek(1gb-4gb)


Yukarıda Crucial markasına ait bir ddr4 ramler hakkında anlatıcı resim görüyorsunuz.Resim bana ait değildir.


Yararlarına gelirsek:
  • En önemli özelliği bence yeni çıkmış olmasıdır çünkü yeni bir sistem ile gelen bir devrimdir.Eski ddr3 ramler artık yavaş yavaş işlevini yitirip ddr4 ramlere yerini bırakacaktır.Tabi merak etmeyin daha bir veya bir buçuk yıl var :) .
  • Az voltaj çekiyor olması ilk önce ddr4 ramlerin ddr3'lere göre yaşam sürelerini arttıracaktır.Örneğin ddr3 ram 2 yıl kullanınca ömrünü yitiriyorsa ddr4 ram 2.5 yıl dayanır (hesaplamalar yapılmış olup 2 yıl 720 gün baz alınıp 146 gün daha fazla ömrü olduğu ortaya çıkmıştır).Laptoplarda ise daha az enerji harcadığından dolayı bataryanın daha uzun ayakta kalmasını sağlar.
  • Daha fazla ram kapasitesine sahip olacağı için hem bilgisayarlarda performansı ile göz kamaştıracak ilk çıktığı yıllarda hem de yeni jenerasyon olduğu için anakartlar, işlemciler vb. ddr4 ramlere uyum sağlaması için bir büyük adımda diğer markalardan gelecektir.Burada da bakarsak maksimum bir anakart 32gb ram desteklerse(ddr3) yeni jenerasyon 64gb destekler büyük ihtimal.


Samsung'un ürettiği bir ddr4 ram.Resimler Wikipedia'dan alınmıştır.Resim bana ait değildir.


DDR4 ramlarin 2014 başlangıcından 2015 yılının başlangıcına kadar olan sürede tahmini yaygınlaşma grafiği.

Burada da DDR4 ram ve DDR3 ram arasındaki fiyat karşılaştırmasıdır.

Sonuç olarak ddr4 ramler 2014 yılında çıkması bekleniyor.HEr ne kadar iyi olsa bile ilk başlarda popüler olmayacağı malum çünkü cepleri yakacaktır.O yüzden yaygınlaşmalarına çıktıklarından bir kaç yıl sonra bekleniyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder